Shea Butter

SHEA BUTTER

Apa itu Shea Butter

Shea butter adalah lemak yang diekstrak dari kacang pokok shea. Ia pekat pada suhu yang hangat dan mempunyai warna putih gading. Pokok shea berasal dari Afrika Barat, dan kebanyakan shea butter masih berasal dari wilayah tersebut.

Shea butter telah digunakan sebagai bahan kosmetik selama berabad-abad. Kepekatan vitamin dan asid lemaknya yang tinggi – digabungkan dengan konsistensinya yang mudah disebarkan – menjadikannya produk yang hebat untuk melicinkan, menenangkan, dan menganjalkan kulit anda.

Ingin tahu?

Berikut adalah 22 sebab untuk menambahkannya ke dalam rutin anda, cara menggunakannya dan banyak lagi.

1. Ia selamat untuk semua jenis kulit

Shea butter secara teknikal adalah produk kacang pokok. Tetapi tidak seperti kebanyakan produk kacang pokok, proteinnya sangat rendah yang boleh mencetuskan alergi.

Sebenarnya, tidak ada literatur perubatan yang membuktikan alergi terhadap shea butter topikal.

Shea butter tidak mengandungi perengsa kimia yang diketahui mengeringkan kulit, dan tidak menyumbat liang. Ia sesuai untuk hampir semua jenis kulit.

2. Melembapkan

Shea butter biasanya digunakan untuk kesan pelembabnya. Manfaat ini berkaitan dengan kandungan asam lemak shea, termasuk asam linoleat, oleik, stearat, dan palmitik.

Apabila anda menggunakan shea secara topikal, minyak ini cepat diserap ke dalam kulit anda. Mereka bertindak sebagai agen “refatting”, memulihkan lipid dan cepat mewujudkan kelembapan.

Ini mengembalikan penghalang antara kulit anda dan persekitaran luar, menahan kelembapan dan mengurangkan risiko kekeringan.

3. Ia tidak akan menjadikan kulit anda berminyak

Shea butter mengandungi asid linoleik dan asid oleik yang tinggi. Kedua-dua asid ini saling mengimbangi. Ini bermaksud shea butter mudah diserap oleh kulit anda dan tidak akan menjadikan kulit anda kelihatan berminyak selepas permohonan.

4. Anti-radang

Pokok ester shea butter didapati mempunyai sifat anti-radang.

Apabila digunakan pada kulit, shea memicu sitokin dan sel-sel keradangan lain untuk memperlambat pengeluarannya.

Ini dapat membantu mengurangkan kerengsaan yang disebabkan oleh faktor persekitaran, seperti cuaca kering, dan juga keadaan kulit yang meradang, seperti eksim.

5. Ianya Antioksidan

Shea butter mempunyai kadar vitamin A dan E yang signifikan, yang bermaksud ia mendorong aktiviti antioksidan yang kuat.

Antioksidan adalah agen anti-penuaan yang penting. Mereka melindungi sel kulit anda dari radikal bebas yang boleh menyebabkan penuaan dini dan kulit kelihatan kusam

6. Ia bersifat antibakteria

Satu kajian pada tahun 2012 menunjukkan bahawa dos oral shea bark extract boleh menyebabkan penurunan aktiviti antimikrob pada haiwan.

Walaupun diperlukan lebih banyak penyelidikan, ini dapat menunjukkan kemungkinan manfaat antibakteria pada manusia.

Oleh kerana itu, ada yang berspekulasi bahawa penggunaan topikal dapat menurunkan jumlah bakteria penyebab jerawat pada kulit.

7. Ia adalah antikulat

Produk pokok shea telah terbukti sebagai bahan kuat untuk melawan jangkitan kulit yang disebabkan oleh kulat.

Walaupun shea butter mungkin tidak dapat merawat setiap jenis jangkitan kulat, kami tahu bahawa ia membunuh spora kulat yang menyebabkan kurap dan kaki atlet.

8. Ia dapat membantu mencegah jerawat

Shea butter kaya dengan pelbagai jenis asid lemak. Komposisi unik ini membantu membersihkan lebihan minyak (sebum) kulit anda.

Pada masa yang sama, shea butter mengembalikan kelembapan pada kulit anda dan menguncinya ke epidermis anda, sehingga kulit anda tidak kering atau merasa “dilucutkan” minyak.

Hasilnya adalah pemulihan keseimbangan semula jadi minyak di kulit anda – yang dapat membantu menghentikan jerawat sebelum ia bermula.

9. Ia membantu meningkatkan pengeluaran kolagen

Shea butter mengandungi triterpen. Sebatian kimia yang berlaku secara semula jadi ini dianggap dapat menyahaktifkan pemusnahan serat kolagen.

Ini dapat meminimumkan penampilan garis-garis halus dan mengakibatkan kulit lebih gemuk.

10. Ia membantu mempromosikan pertumbuhan semula sel

Ciri pelembap dan antioksidan Shea bekerjasama untuk membantu kulit anda menghasilkan sel baru yang sihat.

Tubuh anda sentiasa membuat sel kulit baru dan menyingkirkan sel kulit mati. Anda sebenarnya menghilangkan mana-mana antara 30,000 hingga 40,000 sel kulit tua setiap hari.

Sel kulit mati duduk di bahagian atas. Sel kulit baru terbentuk di bahagian bawah lapisan atas kulit (epidermis).

Dengan keseimbangan kelembapan yang betul di permukaan kulit anda, anda akan mempunyai lebih sedikit sel kulit mati dengan cara pertumbuhan semula sel segar di epidermis.

11. Ini dapat membantu mengurangkan penampilan stretch mark dan parut

Diperkirakan bahawa shea butter menghentikan fibroblas keloid – tisu parut – daripada membiak, sambil mendorong pertumbuhan sel yang sihat untuk menggantikannya.

Ini dapat membantu kulit anda sembuh, meminimumkan penampilan stretch mark dan parut.

12. Ini dapat membantu mengurangkan penampilan garis-garis halus dan kedutan

Dengan meningkatkan pengeluaran kolagen dan mempromosikan generasi sel baru, shea butter dapat membantu mengurangkan apa yang disebut oleh penyelidik sebagai gambar – kedutan dan garis-garis halus yang dapat dihasilkan oleh tekanan dan penuaan persekitaran pada kulit

13. Ia menawarkan perlindungan cahaya matahari tambahan

Shea butter tidak boleh digunakan dengan sendirinya sebagai pelindung matahari yang berkesan.

Tetapi menggunakan shea butter pada kulit anda memberikan perlindungan tambahan kepada cahaya matahari, jadi letakkan di atas pelindung matahari kegemaran anda pada hari-hari yang anda habiskan di luar.

Shea butter mengandungi anggaran SPF 3 hingga 4.

14. Ia dapat membantu mencegah kerosakan rambut

Shea butter belum dikaji secara khusus kerana kemampuannya menjadikan rambut lebih kuat.

Tetapi satu kajian pada tahun 2017, sumber dipercayai bahawa tumbuhan Afrika Barat yang serupa dengan kimia menjadikan rambut lebih tahan terhadap kerosakan.

15. Ia dapat membantu mengatasi kelemumur

Salah satu cara untuk merawat kelemumur (dermatitis atopik) adalah dengan mengembalikan kelembapan pada kulit kepala anda yang kering dan jengkel.

Satu tinjauan 2018 Sumber dipercayai bahawa shea butter, apabila digunakan bersama dengan pelembap lain, dapat membantu mengurangkan serpihan kelemumur dan mengurangkan risiko timbulnya.

Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan seberapa berkesan shea ketika digunakan sendiri.

16. Ia dapat menenangkan keadaan seperti eksim, dermatitis, dan psoriasis

Sifat anti-radang Shea membantu menenangkan kulit dan melegakan gatal. Ini mungkin terbukti sangat berguna untuk keadaan kulit yang meradang, seperti eksim dan psoriasis.

Shea juga menyerap dengan cepat, yang dapat berarti kelegaan cepat untuk serangan suar.

ResearchTrusted Source malah menunjukkan bahawa shea butter dapat berfungsi sama seperti krim berubat dalam merawat eksim.

17. Ia dapat menenangkan selaran matahari dan kulit yang lain

ResearchTrusted Source menunjukkan bahawa minyak mungkin bermanfaat untuk luka bakar kulit peringkat pertama (seperti tahap pertama), seperti selaran matahari.

Komponen anti-radang Shea dapat mengurangkan kemerahan dan bengkak. Komponen asid lemaknya juga dapat menenangkan kulit dengan mengekalkan kelembapan semasa proses penyembuhan.

Walaupun para penyelidik dalam kajian ini membuktikan bahawa penggunaan shea butter, lidah buaya, dan produk semula jadi lain adalah perkara biasa, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menilai keberkesanannya.

18. Ia dapat menenangkan gigitan serangga

Shea butter secara tradisional digunakan untuk menenangkan sengatan lebah dan gigitan serangga.

Bukti anekdot menunjukkan bahawa shea butter dapat membantu menurunkan bengkak yang boleh menyebabkan gigitan dan sengatan.

Yang mengatakan, tidak ada penyelidikan klinikal untuk menyokong ini.

Sekiranya anda mengalami kesakitan yang teruk dan bengkak akibat sengatan atau gigitan, pertimbangkan untuk berjumpa dengan profesional kesihatan dan ikuti rawatan yang telah terbukti.

19. Ia dapat membantu mempromosikan penyembuhan luka

Selain mengurangkan keradangan yang mendasari, shea juga dikaitkan dengan pembentukan semula tisu yang sangat penting untuk merawat luka.

Asid lemak pelindungnya juga dapat membantu melindungi luka dari perengsa persekitaran semasa proses penyembuhan.

20. Ia dapat membantu melegakan kesakitan artritis

Artritis disebabkan oleh keradangan yang mendasari pada sendi.

Kajian haiwan 2016 Sumber Dipercayai konsentrat minyak shea menunjukkan bahawa ia dapat membantu mengurangkan keradangan dan juga melindungi sendi dari kerosakan yang lebih lanjut.

Walaupun kajian ini memfokuskan pada sendi lutut, potensi faedah ini dapat meluas ke kawasan tubuh yang lain.

21. Ia dapat menenangkan sakit otot

Otot yang terlalu banyak boleh dipengaruhi oleh keradangan dan kekejangan semasa badan anda memperbaiki tisu otot.

Shea butter boleh membantu sakit otot dengan cara yang sama dan dapat membantu sakit sendi – dengan mengurangkan keradangan.

22. Ini dapat membantu melegakan “kesesakan” kulit ! 

Satu kajian tahun 1979 Sumber dipercayai menunjukkan bahawa shea butter dapat membantu mengurangkan kesesakan hidung.

Apabila digunakan dalam titisan hidung, shea butter dapat mengurangkan keradangan pada saluran hidung.

Ia juga dapat membantu mengurangkan kerosakan mukosa, yang sering menyebabkan kesesakan hidung.

Kesan-kesan ini boleh bermanfaat ketika menangani alahan, sinusitis, atau selesema.

Dari mana datangnya semua faedah ini?

Kelebihan shea butter berasal dari susunan kimianya. Shea butter mengandungi:

asid lemak linoleik, palmitik, stearat, dan oleik, bahan yang menyeimbangkan minyak pada kulit anda

vitamin A, E, dan F, vitamin antioksidan yang melancarkan peredaran dan pertumbuhan sel kulit yang sihat

trigliserida, bahagian lemak dari kacang shea yang memberi khasiat dan menyejukkan kulit anda

ester cetyl, bahagian lilin dari mentega kacang shea yang menyekat kulit dan terkunci dalam kelembapan

Perlu diingat bahawa solek yang tepat berbeza mengikut tempat pengambilan kacang shea. Anda juga mungkin mendapati shea butter dicampurkan dengan bahan tambahan, seperti minyak pokok teh atau minyak lavender.

Cara menggunakan shea butter

Pada kulit

Anda boleh menggunakan shea butter terus ke kulit anda. Mentega shea mentah mentah mudah disebarkan.

Anda boleh menggunakan jari anda untuk meraup satu sudu teh atau lebih kurang shea butter dari balang anda, dan kemudian gosokkannya ke kulit anda sehingga diserap sepenuhnya.

Shea butter licin dan boleh menjadikan solek tidak melekat pada wajah anda, jadi anda mungkin lebih suka menggunakannya pada waktu malam sebelum tidur.

Pada rambut

Mentega shea mentah juga boleh disapu terus ke rambut anda.

Sekiranya rambut anda keriting atau berpori secara semula jadi, pertimbangkan untuk menggunakan shea butter sebagai perapi. Pastikan rambut anda telah menyerap sebahagian besar shea butter sebelum membilas dan menggayakan seperti biasa. Anda juga boleh menggunakan sebilangan kecil shea butter sebagai perapi cuti.

Sekiranya rambut anda secara semula jadi lurus, nipis, atau halus, pertimbangkan untuk menggunakan shea butter di hujung rambut anda. Memohon shea butter ke akar anda boleh menyebabkan penumpukan berminyak.

Penyimpanan

Mentega shea harus disimpan sedikit di bawah suhu bilik, supaya tetap pekat dan mudah menyebar.

Kemungkinan kesan dan risiko sampingan

Tidak ada kes alahan shea butter topikal yang didokumentasikan. Malah orang yang mempunyai alahan kacang pokok boleh menggunakan shea butter pada kulit mereka.

Oleh itu, hentikan penggunaan jika anda mula mengalami kerengsaan dan keradangan. Dapatkan rawatan perubatan kecemasan jika anda mengalami kesakitan teruk, bengkak, atau kesukaran bernafas.

Produk untuk dicuba

Sekiranya anda ingin memanfaatkan sepenuhnya shea butter anda, belilah dalam bentuk mentah dan tidak halus. Semakin banyak shea butter diproses, semakin banyak sifat semula jadi yang luar biasa dicairkan.

Atas sebab ini, shea butter dikelaskan oleh sistem penggredan dari A hingga F, dengan gred A adalah bentuk shea butter yang paling murni yang boleh anda beli.

Membeli shea butter yang mentah dan tidak halus juga membantu lebih banyak pembelian anda untuk menyokong komuniti yang benar-benar menuai dan menanam kacang shea. Anda boleh melangkah lebih jauh dengan membeli mentega shea gred A yang berlabel “perdagangan adil”.

Berikut adalah beberapa produk untuk dicuba yang menyokong komuniti Afrika Barat yang menghasilkan sebahagian besar bekalan kacang pokok shea di dunia:

Krim Badan Shea Yeleen Lavender Honeysuckle

Shea Moisture Fair Trade 100% mentega Shea mentah

Alaffa Trade Fair Passion Fruit Shea Butter

Sabun Bar Shea Butter Raw Nubian Heritage

Garisan bawah

Shea butter dibungkus dengan nutrien penting yang dapat meningkatkan warna semula jadi anda dan membantu anda bersinar dari dalam ke luar.

Walaupun dianggap selamat bagi setiap jenis kulit, banyak produk yang mengandungi shea butter mempunyai ramuan lain yang dicampurkan.

Sekiranya anda mengalami kesan sampingan yang anda disyaki berkaitan dengan produk shea butter, hentikan penggunaannya dan berjumpa doktor atau penyedia penjagaan kesihatan yang lain. Mereka dapat membantu menentukan apa yang menyebabkan gejala anda dan memberi nasihat mengenai langkah seterusnya

shea Butter Boleh didapati di :  https://shopee.com.my/product/38785073/11504765021/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Refund Reason

Shopping Cart